Doğru usuller, gitmek istediğiniz yere nasıl varmanız gerektiğini gösteren birer pusuladır. Doğru metodların amaca ulaştırmada ne kadar önemli olduğunu büyükler şöyle ifade etmiştir:
“Kavuşamadığımızın sebebi usulsüzlüktür.”
Doğru metotlar rehberliğinde az bir gayretle büyük sonuçlar almak mümkündür. Bundan dolayıdır ki usul/yöntem/metodoloji ilimlerin aslı olmuştur.
Bu çalışmamızda hedefimiz, Bediüzzaman Hazretlerinin bütün hayatını kapsayan öğrenimini, özellikle talebelik yıllarında kendisini nasıl yetiştirdiğini ve bu konuda hangi metodları takip ettiğini kendi dilinden ve hayatından örneklerle açıklamaya çalışmaktır.
İnsanlar her şeyden önce öğrenmeye muhtaçtırlar. Onun için insanlar, amaçlarına ulaşmak veya bir meçhulü keşfetmek istediğinde rastgele hareket etmemelidir. Aksi halde arzularına kavuşmaktan mahrum olurlar. Hedefe ulaşmak, doğru yöntemlerin rehberliğinde mümkündür. Menzile varmak, doğru usuller iledir.
Evet, öğrenmeye çalışmak önemlidir. Doğru işi doğru yöntemlerle yapmak ise çok daha önemlidir. Çünkü doğru usuller, gitmek istediğiniz yere nasıl varmanız gerektiğini gösteren birer pusuladır. Doğru metodların amaca ulaştırmada ne kadar önemli olduğunu büyükler şöyle ifade etmiştir:
“Kavuşamadığımızın sebebi usulsüzlüktür.”
Doğru metodlar rehberliğinde az bir gayretle büyük sonuçlar almak mümkündür. Hem daha kısa bir zamanda ve daha az bir emekle amacınıza ulaşmanıza yardım eder. Onun için insan isteklerine ulaşma konusunda doğru bir yol haritasına muhtaçtır. O harita ise metoddur. Bundan dolayıdır ki usul/yöntem/metodoloji ilimlerin aslı olmuştur.
Bu çalışmamızdan maksadımız Bediüzzaman Hazretlerinin bütün hayatını kapsayan öğrenimini özellikle talebelik yıllarında kendisini nasıl yetiştirdiğini ve bu konuda hangi metodları takip ettiğini, kendi dilinden ve hayatından örneklerle açıklamaya çalışılmaktır.
Bu kitapçık 4 bölümden oluşmaktadır.
Birinci bölümde; Bediüzzaman Hazretlerinin öğrenirken takip ettiği ilkeleri anlatılmaktadır.
İkinci bölümde; öğrenirken kullandığı usuller açıklanmaktadır.
Üçüncü bölümde; nasıl bir talebe olduğunu gösteren talebelik özellikleri zikredilmektedir.
Dördüncü bölümde ise; Bediüzzaman Hazretlerinin telifi olan Risale-i Nurun konuları açıklama mantığı işlenmektedir. Bu çalışmadan amacımız ise, öğrenim hayatına devam edenlere Bediüzzaman Hazretlerinin modellenebilir öğrenme yöntemlerini göstermektir.