'Ünlü Edebiyatçı Süleyman Nazif bir gün oğlu ile birlikte İstanbul'da gezintiye çıkarlar. Süleyman Nazif, oğluna dolaştıkları yerler hakkında bilgiler verir.
İstanbul Darülfünunu (Üniversitesi) Tıp Fakültesi'nin önüne geldiklerinde, oğlu; 'burasının ne binası olduğunu ve buradan ne çıktığını' sorar. O da bu soruya, sonradan hayli ün kazanmış şu son derece nükteli cevabı verir:
- Oğlum, burasının adı 'Mekteb-i Tıbbiye-i Şâhâne'dir. Buradan şair, yazar, bestekâr, hânende, sâzende, ressam ve tabiî, ara sıra da hekim çıkar!'
Ünlü şair ve yazarların yaşamış olduğu hadiseleri içeren bu eser de, bunun gibi her biri ince zekâ ürünü birçok yaşanmış olayları bulabileceksiniz.
Keyifli okumalar...
Bu eser Osmanlıca Türkçesi ve Günümüz Türkçesi karşılaştırmalı olarak basılmıştır.
Nükteli söz söylemek fıtri bir ihtiyaçtır. Yerinde, zamanında icra edildiği takdirde, yapılan her nükte makbuldür, muteberdir. Nüktelerin güldürürken düşündürme, eğlendirirken eğitme hususiyeti vardır. 'Öğüdün yolu uzun, örneğin yolu kısa ve etkilidir' derler. Şair ve yazarların hayatımızdaki etkisi sandığımızdan fazladır aslın-da. Konuşmalarımız içinde kullandığımız nükteleri, sözleri onlardan ödünç alır, konuşmamızı güçlendiririz, değil mi?
Şair ve yazarlar aslında ‘farklı algılara’ sahip insanlardır. Aynı zaman da nüktedandırlar da...
Ee! Hayata baktıkları pencereler farklı ne de olsa! Bakış açılan, dünyaya açılan algı gözleri normal olarak değerlendirdiğimiz insanlara benzemez.
Sizin sıradan gördüğünüz bir olay, kişi, hayal, durum, an vb. onlar için edebiyatın herhangi bir türünde olağanüstü hallere şahitlik edebilir.
5 ayrı şehre gitmişsinizdir ama Ahmet Hamdi de gitmiştir! Ama onun penceresi sizin hiç de görmediğiniz yerlere açılmıştır. Yahya Kemal'in Süleymaniye'de bayram sabahı ile bizim bayram sabahımız bir midir? Demem o ki, şair ve yazar olarak nitelendirdiğimiz insanların nüktedanlık yönleri de müthiştir.
Nüktenin tesiri ortamın ve muhatabın durumuyla da yakından ilgilidir. Aile sohbetleri televizyona feda edildiği, nüktelerin icra edileceği muhabbet meclisleri kalmadı. Onlarla birlikte nüktedanların da nesli tükendi. 'Öyle Cevap Verdiler ki' kitabını okurken zaman zaman şairlerin ve yazarların yanında onunla aynı ortamda olduğunuzu hissedecek aynı hazzı yaşayacaksınız. Kitabımızda nazara sunduğumuz örnekler, onların hayat bakış açılarını ve renklerini ortaya koymak açısından hoş bir derlemedir. Öyle nükteler çıkartmışlardır ki, biz, hâlâ onları konuşmalarımıza eşlik ettirmekteyiz. Sözü fazla uzatmadan nükteler arasına buyurun derim... Yüzünüzdeki tebessümler daim ola...