Almanya'ya 100 €, Diğer Ülkelere 500 € Üzeri Kargo Bedava!
Menü
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
Salavat Getirmek
08.08.2023

Salavat Getirmek

Salavat Nedir?

“Muhakkak ki Allah ve melekleri, o peygambere salât ederler. Ey îmân edenler! (Siz de) ona salât edin ve (ona) teslîmiyetle selâm verin!”(1) (el-Ahzab, 33/56)

Ayetten de anlaşılacağı gibi Peygamber efendimize (sav) salavat getirmek her Müslüman için farzdır.

Salavat; rahmet, dua, tazim manasına gelen salat kelimesinin çoğuludur. Manası Peygamberimiz (sav) için Allah’tan rahmet istemektir. Salavat bizi Peygamberimiz’e (sav) ulaştıran bir vesile olduğu gibi aslında Allah’ın rahmetine ulaştıran bir vesiledir.

Salavatlar

Birçok farklı salavat vardır. Hepsi farklı uzunluktadır. Ama salavat çekmek denildiğinde genelde “Allahümme Salli Ala Seyyidine Muhammed” veya “Allahümme salli ala seyyina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed” kastedilmektedir. Ancak bunların dışında birçok salavat vardır. Namazlarda son oturuşlarda okuduğumuz salli ve barik duaları da birer salavattır.

Salavatı Tefriciye

Salavatı tefriciye yani bir diğer adıyla salaten nariye duası en çok okunan salavatlardandır. Bunun sebebi ise hem İslam büyükleri tarafından çokça okunmuş olması hem de 4444 adet okunduğunda hayırlı niyetlerin gerçekleşmesine vesile olması ve belaları def etmesindendir.

Salavat Türkçesi

Birbirinden farklı salavatlar olduğundan her salavatın Türkçe manası da farklıdır. Mesela “Allahümme salli ala Muhammed” dediğimizde "Allâh'ım, Efendimiz, büyüğümüz Muhammed'e, salatu selam eyle." Demiş oluruz. Farklı bir salavat okuduğumuzda da tercümesi değişmektedir ancak özünde hepsini okuduğumuzda aynı şekilde efendimiz’e (sav) salatu selam getirmiş oluruz.

En Faziletli Salavatlar

Hayrat Neşriyat tarafından basılmış olan Delailin Nur eseri en faziletli salavatları barındırmaktadır. Aynı zamanda bu salavatların faziletleri gibi çeşitli önemli bilgiler de yer almaktadır. Delailin Nur eseri aynı zamanda meallidir. Bu şekilde salavatların manalarını da okuyabilirsiniz. Delailin Nur, Büyük Cevşen eseri içerisinde de bulunmaktadır. Bu eserdeki yedi ana bölümden birini oluşturmaktadır. Eğer malinin de olmasını isterseniz Mealli Büyük Cevşen eserini tercih etmelisiniz.

Şifa Salavatı

Oldukça kısa 2 satırlık bir salavattır. Hastalıklara karşı okunur. Şifa salavatı çok meşhur bir salavattır. Hastalarımızın şifası için Allah’ın kelamı olan, Kuran-ı Kerimde bulunan şifa ayetlerinden ve okunması her Müslüman üzerine farz olan salavatlardan yararlanmak güzel bir davranıştır. Yine Peygamber efendimiz (sav) ‘in okuduğu şifa dualarını okumak da güzel bir davranıştır.

Şifa salavatının Türkçe manası şu şekildedir: Ya İlahena! Kalblerin tabibi ve devası, bedenlerin afiyeti ve şifası, gözlerin nuru be ziyası olan Efendimiz Muhammed’e ve onun bütün mübarek nesline, ehl-i beytine ve ashabına salat ve selam eyle.

Şifa salavatının Arapçasını ve diğer birbirinden güzel ve faziletli salavatları yukarıda resimleri ve linkleri verilmiş olan Delailin Nur eserinde ve Büyük Cevşen eserinde bulabilirsiniz. Peygamberimiz’in (sav) okuduğu şifa dualarını ise Kaynaklarıyla Büyük Dua Mecmuası eserinde bulabilirsiniz.

Gece Yatmadan Önce Salavat Getirmek

Her gece yatmadan 10 salavat getirmek güzel bir adettir.

Kısa Salavatlar

Farklı uzunluklarda birçok faziletli salavat bulunmaktadır. Bunların bazıları kısa bazıları uzundur. Hepsini yukarıda linkini verdiğimiz Delailin Nur eserinde ve Büyük Cevşen eserinde bulabilirsiniz.

Hayrat Neşriyat Dua Kitapları

Hayrat Neşriyat tarafından basılmış tüm dua kitapları için alttaki linke tıklayabilirsiniz.

Hayrat Neşriyat Dua Kitapları


(1) Allah-ü Teâlâ’nın Hz. Peygamber Aleyhissalâtü Vesselâm’a salât etmesi, ona rahmet edip ondan râzı olması; meleklerin salât etmesi ise, duâ edip mağfiret dilemeleridir. (İbn-i Kesîr, c. 3, 110)

“Evet salavâtın ma‘nâsı, rahmettir. Ve o zîhayat mücessem rahmete rahmet duâsı olan salavât ise, o رَحْمَةً ِللْعاَلَم۪ينَ ’e (âlemlere rahmet olan Peygamber Aleyhissalâtü Vesselâm’a) vusûle (kavuşmaya) vesîledir. Öyle ise sen salavâtı kendine, o رَحْمَةً ِللْعاَلَم۪ينَ ‘e ulaşmak için vesîle yap ve o Zât’ı da rahmet-i Rahmân’a vesîle ittihaz (kabûl) et!” (Lem‘alar, 14. Lem‘a, 103)

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.